Makin susah kita dibuatnya...


Throwback
Tahun Baru Ada dua perkara yang hendak disampaikan kali ni ketika raya cina semakin hampir. 

 1- Kalau anda dpt hadiah hamper berupa makanan, pastikan dahulu apa produk yang dihadiahkan itu. Pastikan produk itu halal dan thoiyiban. Pastikan limau mandarain yg anda dpt itu boleh dimakan atau lebih baik buang ditempat yg lain. Dan kalau anda dpt asam boi mcm dlm gambar ni, pastikan buang shj benda itu kerana ianya tidak berkhasiat dan dlm asam itu dikatakan ada kertas yg kalau anda tak berhati2 telanla kertas2 itu dlm perut anda. 

2- Hati2 dijalan raya. Lani bnyk kes cina mabok drive kereta langgar org kita sampai mati. Gambar diatas itu adalah kes di jalan kebun kelang dimana cina ni mabok bawak kereta langgar mati seorg penunggang org kita disitu. Inilah harganya yg perlu kita bayar bila berurusan dgn kaum mabok arak ini. 


Mereka ni menjadikan arak sebagai budaya hidup mereka hingga membunuh anak bangsa kita ditepi jalan sana. Baru2 ini juga ketika anak2 kita kesekolah diwaktu pagi dihadapan lampu traffik, meninggal dunia dilanggar pemandu mabok. Sampai bila kita harus tanggung beban kesan arak dlm masyarakat kita. Cina2 ni tidak fikir akan keselamatan anak2 kita ditepi jalan, mereka ni hanya bertuhankan duit dan nafsu. 


Oleh itu, hati2 lah dijalan raya. Ramai pemabok2 akan berpeleseran dijalan raya disebabkan budaya pelik masyarakat mereka. inilah padahnya arak buat bangsa kita walaupun kita bukan bangsa peminum 


wallahuaklam 
 jauh sudah kukembara 
mai lepak @ www.dadiydoo.com

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.