Semoga Adib damai disana.

Throwback
Negaraku. 
Saya teringat kes Kugan Ananthan tahun 2009 dulu. Dia ditangkap kerana disyaki terlibat dengan aktiviti samun kereta mewah. Selepas dia ditangkap dan disoal siasat, polis berjaya menemui semula 15 kereta mewah yang dilaporkan disamun dan dilarikan sebelum itu. 
Kes Kugan menjadi tumpuan bila dia ditemui mati didalam lokap. Hasil bedah siasat mengatakan dia mati akibat paru-paru berair. Tapi keluarga Kugan tidak berpuas hati kerana ada kesan lebam dibeberapa bahagian badan Kugan. Mereka tuduh Kugan mati akibat didera oleh polis semasa dalam tahanan. Keluarga Kugan melantik N Surendran dan Gobind Singh sebagai peguam mereka. 
Penjelasan pihak PDRM bahawa kesan lebam tersebut terjadi akibat pergelutan yang berlaku semasa usaha menangkap Kugan ditolak bulat-bulat. Keluarga Kugan telah menghantar memorandum kepada KPN mendesak tindakan diambil terhadap anggota polis yang bertanggungjawab terhadap kematian Kugan. HINDRAF turut masuk campur dalam kes Kugan dengan mempertikai integriti dan ketelusan pihak polis dan peguam negara. 
Seingat saya, parti pembangkang pada waktu itu turut mengambil peluang dari kes Kugan untuk kepentingan politik mereka. Hasilnya, tidak berapa lama kemudian 11 anggota polis diambil keterangan mereka. Pada Jun 2012, Mahkamah Sesyen Shah Alam menjatuhi hukuman penjara 3 tahun keatas seorang anggota polis berpangkat konstabel kerana menyebabkan kecederaan terhadap Kugan. 
Pada Jun 2013 pula, Hakim Mahkamah Tinggi KL memerintahkan ganti rugi RM851,700 dibayar kepada ibu Kugan bagi ganti rugi serangan, memukul, penjara palsu, kesakitan dan penderitaan. Daripada seorang yang disyaki penjenayah penyamun kereta mewah, Kugan diangkat menjadi hero. Mayatnya diarak bagai pahlawan. Malangnya nasib allahyarham Adib tidak sebaik Kugan. 
Allahyarham Adib bukan penjenayah...bukan perompak, penyamun atau samseng kongsi gelap. Tugas allahyarham adib menggadaikan nyawa sendiri untuk menyelamatkan nyawa orang lain. Allahyarham Adib dipukul sehingga mengakibatkan kematian beliau ketika mahu menjalankan tugas yang telah diamanahkan. Tapi allahyarham tidak dibela dengan sewajarnya. 
Pembunuh-pembunuh allahyarham Adib masih lepas bebas diluar sana. Tidak dicuit sedikit pun. Mereka seolah-olah kebal dari tindakan undang-undang. Parti-parti pembangkang yang telah menjadi kerajaan...yang dulu cukup bersungguh-sungguh membela Kugan hanya jadi tunggul kayu dalam kes allahyarham Adib. 
Tiada suara-suara lantang dari mereka membela allahyarham Adib. Perjalanan kes allahyarham adib pun semakin banyak yang meragukan. Seperti ada sesuatu yang cuba disembunyikan. Makin mencurigakan bila peguam yang mewakili KPKT dan JPBM menarik diri dalam prosiding inkues allahyarham Adib disebabkan faktor tekanan dan keselamatan. 
 Pihak mana atau siapa yang mengugut dan memberi tekanan kepada beliau? Sebenarnya makin tipis harapan kita untuk melihat allahyarham Adib mendapat keadilan. video link dibawah ni aku tujukan khas buat mu adib sbg tanda aku simpati dgn nasibmu. 
wallahuaklam jauh sudah ku fikirkan

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.