Mungkin disini kesan itu bermula

Throwback
Negaraku 
Mengurus negara perlukan pengalaman luas dan bijak pandai. Bukan boleh hanya jual fitnah hari2 mcm pembangkang lani. Bayangkan negara dah merdeka 60 tahun, kerajaan yg memerintah itu berpengalaman selama itu tiba2 diganti dgn muka2 langsung takder ilmu dan pengalaman. 
 
 
Walaupun atok berpengalaman dlm bab ini, tapi penasihat2nya yg terdiri drpd menteri2 hapla jingga agak susah utk buat keputusan tepat utk negara. Ketika mereka memerintah selama 22 bulan yg lalu, bnyk polisi2 pra matang yg merosakkan sistem negara dibuat oleh mereka. 
 
 
Ketika wabak COVID19 sdg memuncak, kerajaan ph boleh buat selamba dan buat lawak dgn masalah ini. Syukur sgt negara kita dpt kerajaan baru dipertengahan penggal ketika virus masuk gelombang kedua. Negara tidak mampu utk Try n Error dgn muka2 yg tidak ada pengalaman memerintah. 
 
 
Muka mcm LGE,LID,MAD,DIN,ZUL,HID banyak membuat polisi2 yg merbahaya utk negara. Dan kini, dibawah tadbiran TSMY, negara terpaksa ambik keputusan sebegini utk sekat perjalanan rakyat disebabkan masalah covid19 yg semakin menular. Kerajaan pimpinan ph gagal buat keputusan segera dan tepat ketika itu sehingga negara kita diancam virus ini yg semakin serius. 
 
 
Utk memilih pemimpin ini, kita tidak boleh sekadar mencuba parti baru dan buang parti berpengalaman. Dengan hanya tohmahan setiap hari, kita terus percaya dan terus ingin tukar kerajaan yg baru yg konon bersih dan beretika. 
 
 
Dan kini, kesannya adalah semua org terpaksa menghadapi saat2 sukar sebegini disebabkan polisi2 pemimpin yg ding dong hanya sekadar menjaga periuk nasi semdiri tanpa memikir masalah yg dihadapi rakyat marhain. Itu pun geng2 pan masih menyalak bukit konon mereka lagi handal.memerintah. 
 
 
Bayangkan kalau PH masih lagi diputraja, apakah mereka masih membiarkan perkara ini tanpa tindakkan drastik utk melindungi rakyat sendiri? 
 
wallahuaklam
 jauh sudah kufikirkan 


 

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.