Ini pesanan dari hulubalang kita.

Tanahairku Hangpa semua tahu tak, dalam dunia ni,hanya bangsa kita sahaja yang guna perkataan TANAHAIR sebagai maksud negara. Bangsa lain seperti orang inggeris guna Motherland, thailand, netherland, dan segala yg berkaitan dgn 'ayah dan ibu' bagi maksud negara mereka sendiri. Ini memperlihatkan bahawa, negara kita = tanah air kita. Betapa besar maksud negara kita ini, tanah dan air itu adalah lambang kekuasaan kita. Kita tak sebut tanah ibunda sebagai negara kita. Tapi tanah air yang menjadi sandaran kita dalam menjadikan negara ini hakmilik kita. Bayangkan kalau tanah kita ini sudah habis dijual kepada bangsa lain demi kerana sikap kita yang ambil mudah untuk mendapatkan wang, maka negara kita tidak lagi digelar tanahair kita, sebab kita sudah tiada punya tanah sendiri yang menjadikan perkataan TANAHAIR itu tidak lagi bermaksud negara lagi. Ust Ahmad Husam cukup tegas dalam milikkan tanah ini. Aku pun terkedu bagamana dia kaitkan tanah palestine dengan kisah kita disni. Dengar ceramah berapi beliau pada link dibawah ini. https://www.youtube.com/watch?v=G-nWO... Maaflah sebab sehari dua ni aku lebih tekankan perihal TANAH ini. Kerana aku risau melihat trend orang kita yang suka jual tanah begitu sahaja tanpa fikir jauh. Satu2 tanah kampong tergadai disebabkan kita ingin duit cepat. Sedih lihat tanah yang berhutan tidak diusahakan oleh orang kita, kini terjual kepada bangsa lain dan mereka bina empayar perniagaan ditanah kita itu. Jadi fikirkanlah sesuatu demi kelangsungan martabat kita ditanah ini. Bangsa dap beria2 nakkan tanah kg baru diperak sebagai hak milik kekal ataupun 999 tahun. Mereka berjuang demi mendapatkan tanah tersebut, tapi sayang kita pula selamba jer jual dengan harga yang sedikit yang akhirnya duit habis tanah pun ellek. Buatlah sesuatu yang menguntungkan pada tanah2 pusaka tuan itu. Banyak idea dan kreativiti dalam market untuk anda fikirkan apa yang terbaik untuk diusahakan pada tanah warisan atok moyang kita itu. Kalau dah tak der idea sangat, modified rumah pusaka itu jadkan sebagai homestay. Kenapa homestay? Kerana banyak ilmu akan kita terokai bila kita mulakan bisnes ini. Baik dari segi kebersihan, kecantikan, marketing, kreativiti, cara berhubung dan mcm2 lagi dapat kita asah skil untuk menjadikan bisnes homestay kita itu terus berjaya dan dikenali. Kalau perlu 'membayar' untuk dapatkan ilmu ini, keluarlah modal sedikit untuk kita belajar bagaimana utk mengurus bisnes menarik ini. Boleh belajar dengan sifu pada link bawah ini. https://www.klikjer.com/members/ideva...https://www.klikjer.com/members/ideva... Dengarlah ceramah utk husam diatas tu dan fikirlah baik2 berkenaan dengan TANAHAIR kita ini yea. Janganlah digadaikan tanah ini demi sesuap nasi. wallhuaklam jauh sudah kukembara mai port @ www.dadiydoo.com

No comments

Powered by Blogger.